Moestuinieren niet alleen een oude mannenhobby

Donderdag 28 september 2017

Ze eten zelf geteelde asperges, doen zich te goed aan bergen andijvie en iedere week een verse bos bloemen op tafel. Lisette Beems (37) en Marloes van Hout (38) uit de Brabanthoeven hebben afgelopen seizoen weer heel wat uurtjes besteed in hun moestuin aan de T.M. Kortenhorstlaan.

Voor Lisette was dit haar eerste jaar als moestuineigenaar en Marloes doet het al meer dan 3 jaar. “Samen met mijn moeder, dat moet ik er wel bij zeggen!”, lacht Marloes. Op de ruim 100m2 staat een grote kas en worden groenten, fruit en bloemen verbouwd.

Lisette somt op: “courgette, tomaat, pompoen, allerlei soorten bonen, wortel, radijsjes en komkommer en nog veel meer”. “Maar ook de wat apartere groenten”, vult Marloes enthousiast aan, “zoals venkel, pastinaak en paksoi”.
 

Veel voldoening
Het kost veel tijd; plannen, onderhouden en oogsten, maar het geeft ook ontzettend veel voldoening. Je bent lekker buiten, je beweegt en je eet zelf verbouwde en onbespoten groenten en fruit. “Als ik na een dag op kantoor achter de computer nog even de tuin in duik dan kom ik helemaal bij”, vertelt Lisette. “Het zo wonderlijk eigenlijk; je plant zaadjes en enkele maanden later kun je al vanalles oogsten. Radijsjes bijvoorbeeld. Die zijn 4 weken na het zaaien al goed om te eten!”, legt Marloes uit. En natuurlijk alles gezond zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. “De slakken gooien we gewoon over het hek in het grasveld”, grapt Lisette.
 

Leerzaam voor kinderen
Marloes en Lisette hebben allebei 3 kinderen en die zijn ook vaak te vinden in de tuin. Niet altijd om te helpen, maar dat hoeft ook niet. Ze vermaken zich prima met hun handen in de aarde, beestjes zoeken en ondertussen worteltjes eten.

“Het is ontzettend leerzaam voor ze. Ze kennen veel groenten en ze eten ze ook veel beter nu”, vertelt Lisette. “Die paprika die ze zelf water gaven, smaakt ineens een stuk lekkerder!”

Moestuinieren 2.0
Naast de ‘oude garde’ zie je steeds meer ‘jongelui’ tussen de boerenkool opduiken. Het gaat hierbij wel om tuinieren 2.0. “Als ik even niet weet wat ik moet doen met een bepaald gewas, dan google ik ter plekke gewoon even”, zegt Marloes. En we hebben samen met een aantal vrouwen natuurlijk ook een moestuin app-groep waarin we van alles delen.

“Het opkomen van de eerste asperge moet bijvoorbeeld echt even gedeeld worden!”

 

Reacties